Serial node: multiple arduinos comports switch

Q and A about functionality and how to solve a special task for your application.

Moderator: Support

Post Reply
User avatar
Naggar
Posts: 82
Joined: 22 Dec 2016, 14:02
Location: Dubai, United Arab Emirates

Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by Naggar » 01 Jul 2018, 04:47

Hello Ventuzians

I had an issue with a project involving multiple arduinos sending to Ventuz.
I had 3 arduino devices: com 4, com 6, and com 7..

In Ventuz i had three serial nodes and I connected them to the ports and everything was working fine.
The issue is that sometimes my nodes would switch comports automatically. I noticed it happening for reasons like: saving and reopening the scenes, opening the project in a different computer, exporting vpr - vpr would have switched comports. There was no way of me taking the comport input and overriding it with a string so i couldnt control this in any way other than manually switching it in ventuz designer.. the project eneded up working but everytime i would restart the system, i had to open ventuz designer and adjust the comports and export a new vpr.

This was my first project using serial so maybe i was doing something wrong. But is there a way to override the comport input in the serial node? Any other suggestions would be helpful.

Thanks

parthd
Posts: 2
Joined: 04 Aug 2018, 10:12

Re: Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by parthd » 04 Aug 2018, 10:24

Hey Naggar,
I m new to Ventuz. I have one query regarding arudino so thought asking you directly .Can you please let me know how to take reading from arduino and use it to manipulate content.I am trying to use serialport text but it just taking last reading values then throwing warning that request timeout.please help me understanding flow for achieving same.

Regards,

User avatar
chriss0212
Posts: 634
Joined: 18 Jan 2012, 20:56
Location: wuppertal
Contact:

Re: Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by chriss0212 » 06 Aug 2018, 14:37

Isn't it working, if you connect the com port parameter to an int and load the int on startup from a config file?

Greetings

Christian

User avatar
chriss0212
Posts: 634
Joined: 18 Jan 2012, 20:56
Location: wuppertal
Contact:

Re: Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by chriss0212 » 06 Aug 2018, 14:41

Hi parthd

"I am trying to use serialport text but it just taking last reading values"

What else should be there?

"then throwing warning that request timeout"

have you configured start of text and end of text?

Greetings

Christian

parthd
Posts: 2
Joined: 04 Aug 2018, 10:12

Re: Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by parthd » 06 Aug 2018, 15:00

Thanks Christian for help.My problem is that i have to set end of text to none whereas it was crlf before.Now I have stopped receiving errors.Now if you can guide me how to use this value to manipulate animation?

User avatar
chriss0212
Posts: 634
Joined: 18 Jan 2012, 20:56
Location: wuppertal
Contact:

Re: Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by chriss0212 » 06 Aug 2018, 15:46

As i said by PM:
there is nothing special. You can bind the last message output to any node and do what you want... if you send a float... use it as a normal float to control for eg, the position of an axis.

Greetings

Christian

User avatar
Naggar
Posts: 82
Joined: 22 Dec 2016, 14:02
Location: Dubai, United Arab Emirates

Re: Serial node: multiple arduinos comports switch

Post by Naggar » 28 Aug 2018, 11:27

chriss0212 wrote:
06 Aug 2018, 14:37
Isn't it working, if you connect the com port parameter to an int and load the int on startup from a config file?

Greetings

Christian
hey chris, no thats the part i couldnt connect comport to any node, but i kinda figured out how we can do it through ventuz configuration editor with crosspoints.
thanks

Post Reply